Van Boedapest naar Lyon: waarom ik met mijn 6-jarige zoon voor een nachttrein koos in plaats van een vlucht

By | January 28, 2024

Geïnspireerd door mijn zesjarige zoon nam ik vanuit Boedapest de nachttrein in plaats van te vliegen.

RECLAME

Omdat ik uit Hongarije kom maar in Frankrijk woon, zijn luchthavenhotels mijn tweede thuis geworden.

Door vertragingen en gemiste aansluitingen heb ik het afgelopen jaar alleen al vijf keer in een zielloze kamer naast de landingsbaan geslapen.

“Zou het niet geweldig zijn als ik tijdens mijn slaap op magische wijze naar mijn bestemming kon worden vervoerd?”, dacht ik.

Het was mijn zesjarige zoon die een manier vond om dit mogelijk te maken. Terwijl hij zich verdiepte in een prentenboek over treinen, kwam hij er een tegen waarin een gezin vredig in een couchette-rijtuig lag te slapen.

Ik besloot dat het tijd was om nachttreinen te proberen.

Reis met de trein van Boedapest naar Lyon

Er is geen directe vlucht vanaf Boedapest – waar ik vandaan kom – naar Lyon, waar ik woon. Ik ben dus gewend aan zenuwslopende of pijnlijk lange transfers op luchthavens in heel Europa.

Op dezelfde manier rijden er geen rechtstreekse treinen tussen de twee steden en gezien de gefragmenteerde spoorwegboekingssystemen in Europa kostte het uitwerken van mijn route iets meer moeite.

Ik kon niet mijn hele reis bij één aanbieder boeken, dus moest ik de mijne kopen ticket van Boedapest naar Zürich met de ene en mijn Zürich-Lyon-tickets met de andere.

Maar eenmaal aan boord was de reis een aangename verrassing.

Op een heldere winternacht namen we om 20.00 uur de nachttrein van Boedapest naar Zürich. Bekijk de rest Kerstmis Decoraties en de schittering van de ijsbaan waren een magische ervaring.

Verborgen in de onze slaapkamer, we hadden voldoende ruimte om te rusten. Het was elke euro waard om een ​​privékamer te bemachtigen in plaats van een bed te delen voor vier of zes personen.

Kort nadat we het station verlieten, viel mijn zoon in slaap en ik moest hem wakker maken toen we ons ontbijt kregen – een selectie sap, warme dranken, broodjes en jam die door een vriendelijke man naar onze hut werd gebracht Treinconducteur.

Het was luidruchtiger vergeleken met vliegen, maar het was geweldig en rustgevend om je eigen ‘bewegende’ hotelkamer te hebben. Ik werd ‘s nachts verschillende keren wakker, meestal als we bij één waren Treinstation. Maar ik voelde me ‘s ochtends verfrist terwijl we genoten van ons ontbijt met uitzicht op een prachtige zonsopgang boven een meer dat we passeerden.

De volgende dag kwamen we kort voor 15.00 uur aan in Noord-Zwitserland. Vervolgens hebben we dit genomen TGV van Zürich naar Dijon en tenslotte een TER van Dijon naar Lyon.

De reis duurde in totaal 18 uur – wat een worsteling was voor mijn zoon, die me vertelde dat we de volgende keer toch moesten vliegen sneller.

Reizen met de trein voelde makkelijker en vriendelijker

Vervelend zoals bij ons Trein De reis mag dan wel zo zijn geweest, er zijn talloze redenen waarom ik het nog een keer zou doen.

De voordelen beginnen al voordat u vertrekt. Omdat het er minder zijn Bagagebeperkingen, het inpakken was gemakkelijker. Ik hoefde onze spullen niet in een kleine koffer te proppen of onze vloeistoffen erin te doen 100 ml potje. Er waren geen wachtrijen voor de veiligheidscontroles.

Eén van de grootste voordelen van reizen met de trein is de eenvoud ervan. Je hoeft de stad niet uit en je hoeft er ook niet uren voor vertrek aanwezig te zijn. U kunt uw dierbaren dichtbij hebben en uitzwaaien als uw trein het perron verlaat. Vanuit dit perspectief is het een veel persoonlijkere en gezinsvriendelijkere ervaring.

RECLAME

Als een ouderIk vond het om vele redenen gemakkelijker dan vliegen. Eén daarvan is dat mijn zoon het grootste deel van de reis heeft geslapen. Dankzij de verminderde bagagebeperkingen kon ik voldoende spelletjes meenemen om hem bezig te houden als hij wakker was.

We hadden veel meer privacy, met een deur die we dicht konden doen en er zaten geen vreemden naast ons. En het werd ons niet verhinderd de toiletten te gebruiken turbulentiewat een groot probleem kan zijn als je met kinderen vliegt.

Hoeveel kost een treinreis vergeleken met een vlucht?

Een van de grootste afschrikmiddelen voor treinreizen in Europa is meestal de prijs: hoe kan het spoor concurreren met budgetmaatschappijen? Maar in mijn geval is dat reizen door druk verkeer kersttijd Op een onsamenhangende route was de trein aanzienlijk goedkoper dan vliegen.

In totaal kostte onze treinreis €369 (de nachttrein kostte €160 voor mij en €90 voor mijn zoon). Vliegtarieven voor dezelfde datum begon bij ongeveer € 250 per persoon. En ik heb mijn treinkaartjes pas 1,5 maand voor aanvang van de reis geboekt.

Het is waarschijnlijk dat de vlucht zou zijn geweest goedkoper in een rustigere tijd van het jaar, maar als je rekening houdt met de kosten van extra bagage en de prijs van een hotel voor de nacht, denk ik nog steeds dat de nachttrein een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt. Voor grotere gezinnen wordt de prijs competitiever omdat ze kunnen kiezen voor een goedkopere hut voor vier of zes personen. Bovendien betalen kinderen, in tegenstelling tot vliegen, een veel lager tarief.

RECLAME

Om nog maar te zwijgen van het geld dat u bespaart door de hoge prijzen voor eten en drinken op de luchthaven te vermijden.

Al met al zou ik zeker overwegen om hem mee te nemen voor langere reizen Trein opnieuw. Voor kortere reizen, zoals die ik in april gepland had, gebruik ik een combinatie van vliegtuig en trein.

Vliegen heeft zijn aantrekkingskracht verloren

Afgezien van de praktische zaken, werd ik er verliefd op vliegen.

Mijn moeder werkte van 1973 tot het faillissement in 2012 voor de Hongaarse luchtvaartmaatschappij Malév. Ik raakte gewend aan vliegen lang voordat het betaalbaar werd voor mijn vrienden. Vroeger was dat drastisch veranderd Beveiliging Problemen na 11 september en vóór de goedkope luchtvaartmaatschappijen.

Vliegen was niet alleen dat snelste (en soms de enige manier) om ergens te komen, maar het was ook een bijzondere gelegenheid, althans voor mij.

RECLAME

Tegenwoordig heb ik het gevoel dat het zijn charme verliest. Je ziet steeds meer passagiers slecht gedragenZe geven niets om anderen en ook de diensten van luchtvaartmaatschappijen verslechteren.

Ik weet nog dat je er een had Een goede maaltijd hebben zelfs op een vlucht van twee uur inclusief bestek en drankje en koffie of thee. Nu kunt u zich gelukkig prijzen als u op tijd op uw bestemming aankomt.

Hoewel het moeilijk voor mij is om de nostalgie van het vliegen los te laten, wil ik mijn zoon een beter voorbeeld geven door ervoor te kiezen dit te doen groener Alternatieven zo vaak mogelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *