Microsoft heeft mijn Chrome-tabbladen gestolen en wil die van jou ook

By | January 29, 2024

Vorige week heb ik mijn pc aangezet, een Windows-update geïnstalleerd en opnieuw opgestart. Wat ik ontdekte was dat Microsoft Edge automatisch werd geopend met de Chrome-tabbladen waaraan ik vóór de update had gewerkt. Ik gebruik Microsoft Edge niet regelmatig en heb Google Chrome ingesteld als mijn standaardbrowser. Toen ik om 9.00 uur met tranen in de ogen keek, duurde het even voordat ik besefte dat Microsoft Edge gewoon was verdergegaan waar ik was gebleven in Chrome. Ik kon mijn ogen niet geloven.

Ik heb mijn gegevens nooit in Microsoft Edge geïmporteerd en nooit bevestigd of ik mijn tabbladen wilde importeren. Maar hier werd Edge na een Windows-update automatisch geopend met alle Chrome-tabbladen waaraan ik had gewerkt. Ik wist eerst niet eens dat ik Edge gebruikte, en ik was in de war waarom al mijn tabbladen plotseling werden uitgelogd.

Nadat de schok was uitgewerkt, controleerde ik of ik dit gedrag niet per ongeluk had toegestaan. Ik heb een instelling gevonden in Microsoft Edge die elke keer dat Google Chrome opstart gegevens uit Google Chrome importeert. “Heb altijd toegang tot je huidige browsergegevens elke keer dat je op Microsoft Edge surft”, zegt Microsoft’s beschrijving van de functie in Edge. Deze instelling was uitgeschakeld en ik werd nooit gevraagd deze in te schakelen. U kunt de instelling controleren op “edge://settings/profiles/importBrowsingData”.

a:hover]:text-gray-63 [&>a:hover]:shadow-underline-black dark:[&>a:hover]:text-gray-bd dark:[&>a:hover]:shadow-underline-gray [&>a]:shadow-underline-gray-63 dark:[&>a]:text-gray-bd dark:[&>a]:shadow-underline-gray”>Foto door Tom Warren / The Verge

Dus installeerde ik dezelfde Windows-update op een laptop, waardoor deze feitelijk mislukte en ik een systeemherstel moest uitvoeren. Nadat het systeemherstel was voltooid, gebeurde hetzelfde. Edge werd automatisch geopend met al mijn Chrome-tabbladen. Ik kon het gedrag niet reproduceren op andere pc’s, maar wel op een aantal X-gebruikers Ik heb op mijn bericht gereageerd hierover zeggen dat ze hetzelfde in het verleden hebben meegemaakt.

Het lijkt allemaal verband te houden met een grotendeels onbekende importfunctie in Microsoft Edge, waarvan ik heb bevestigd dat deze op mijn systemen is uitgeschakeld. Zach Edwards, een onderzoeker op het gebied van privacy en data supply chain, heeft Windows en heb gereageerd op mijn bericht op X Merk op dat hij tijdens de installatie een nieuwe prompt heeft gevonden met de volgende tekst:

Met uw bevestiging verzamelt Microsoft Edge periodiek gegevens van andere browsers die beschikbaar zijn op uw Windows-apparaat. Deze gegevens omvatten uw favorieten, browsegeschiedenis, cookies, gegevens voor automatisch aanvullen, extensies, voorkeuren en andere browsergegevens.

Microsoft zegt dat de gegevensimport lokaal wordt voltooid en lokaal wordt opgeslagen, maar dat deze naar Microsoft wordt verzonden wanneer u zich aanmeldt en uw browsegegevens synchroniseert. Microsoft geeft een grote blauwe knop ‘Accepteren’ weer om Windows-gebruikers aan te moedigen de functie in te schakelen en een donkerdere knop ‘Niet nu’ als u zich wilt afmelden.

Ik weet niet helemaal zeker hoe Microsoft Edge mijn Chrome-browsegegevens automatisch heeft geopend en geïmporteerd zonder dat deze instelling is ingeschakeld. Ik merkte op mijn pc dat na het installeren van de update vanochtend een prompt op volledig scherm verscheen, vergelijkbaar met de prompt die Microsoft gebruikt om gebruikers aan te moedigen na een Windows-update over te schakelen naar Edge en Bing. De prompt verscheen, maar verdween binnen een seconde. Het is dus mogelijk dat dit dialoogvenster crashte en Edge besloot de import toch uit te voeren.

Ik nam contact op met Microsoft voor commentaar op wat ik zag, maar het bedrijf reageerde niet op tijd voor publicatie.

Ik ben ook niet de enige die dit ervaart. Verschillende Windows-gebruikers melden dit al maanden en wenden zich tot Reddit en de eigen ondersteuningsforums van Microsoft voor hulp. Posters hebben bevestigd dat dezelfde functie is uitgeschakeld, maar er vindt nog steeds gegevensimport plaats.

Misschien was het deze keer gewoon een fout van mijn kant, of misschien ervaar ik waar anderen al maanden over klagen. Maar het is duidelijk dat Microsoft een functie heeft geïntroduceerd om automatisch Chrome-, Firefox- of andere browsergegevens te importeren vanuit elke webbrowser die niet Edge is. Voor sommigen kan het een nuttige functie zijn, maar als er fouten in zitten, moet Microsoft het probleem snel oplossen.

Aangezien de prompt op volledig scherm verdween kort voordat het probleem zich voordeed, zal de manier waarop Microsoft mensen overtuigt om deze instelling in te schakelen ook belangrijk zijn. Microsoft was dat al Aanwijzingen op volledig scherm maken na enkele Windows-updates die mensen proberen te verleiden standaard over te stappen naar Microsoft Edge en Bing.

a:hover]:text-gray-63 [&>a:hover]:shadow-underline-black dark:[&>a:hover]:text-gray-bd dark:[&>a:hover]:shadow-underline-gray [&>a]:shadow-underline-gray-63 dark:[&>a]:text-gray-bd dark:[&>a]:shadow-underline-gray”>Schermafbeelding van Tom Warren / The Verge

Het is voor consumenten niet altijd duidelijk wat ze daadwerkelijk veranderen, vooral wanneer Microsoft de zaken vermomt als ‘aanbevolen’ browserinstellingen. Het is gemakkelijk om gewoon op een grote blauwe ja-knop te klikken in plaats van op een ‘niet nu’-knop, die minder opvalt. Microsoft heeft een geschiedenis van het gebruik van de tactieken die we van bloatware- en spyware-ontwikkelaars hebben gezien om zijn webbrowser te promoten. Deze variëren van Windows Updates die Edge starten en deze zonder toestemming op het bureaublad en de taakbalk vastzetten tot enquêtes of aanwijzingen wanneer u Chrome probeert te downloaden.

Microsoft Edge is eigenlijk goed, dus ik hoop echt dat het team dat het bouwt niet zijn toevlucht neemt tot nog meer trucjes om Chrome-gebruikers het te laten gebruiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *